Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 02 October 2026

Daily Current Affairs 02 October 2026

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 02 October 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 02 October 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 02 October 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 02 October 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 02 October 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 02 October 2026
Date:- 02 October 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 02 October 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 02 October 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 02 October 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 02 October 2026-National + International

Question 1. हाल ही में संयुक्त राष्ट्र अपराध कांग्रेस 2026 का आयोजन कहाँ किया गया है? / Where was the United Nations Crime Congress 2026 recently held?

A) Paris / पेरिस

B) Abu Dhabi / अबू धाबी

C) New York / न्यूयॉर्क

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Abu Dhabi / अबू धाबी

Question 2. हाल ही में FICCI FRAMES लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड 2026 किसे प्रदान किया गया है? / Who was recently presented with the FICCI FRAMES Lifetime Achievement Award 2026?

A) Mohit Jain / मोहित जैन

B) Uday Shankar / उदय शंकर

C) Kishor Makwana / किशोर मकवाना

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Uday Shankar / उदय शंकर

Question 3. हाल ही में किस बैंक ने प्रोग्रामेबल डिजिटल रुपया लॉन्च किया है? / Which bank recently launched Programmable Digital Rupee?

A) SBI / एसबीआई

B) PNB / पीएनबी

C) Bank of India / बैंक ऑफ इंडिया

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Bank of India / बैंक ऑफ इंडिया

Question 4. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय वृद्धजन दिवस’ कब मनाया गया है? / When was ‘International Day of Older Persons’ recently observed?

A) 30 September / 30 सितंबर

B) 01 October / 01 अक्टूबर

C) 29 September / 29 सितंबर

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) 01 October / 01 अक्टूबर

Question 5. हाल ही में समरकंद में आयोजित 45वें शतरंज ओलम्पियाड में पहला ‘सर्वश्रेष्ठ महिला शतरंज खिलाड़ी पुरस्कार’ किसने जीता है? / Who won the first ‘Best Woman Chess Player Award’ at the 45th Chess Olympiad held in Samarkand?

A) Ashwath S / अश्वथ एस

B) B. S. Rathanvel / बी. एस. रथन्वेल

C) Divya Deshmukh / दिव्या देशमुख

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Divya Deshmukh / दिव्या देशमुख

Question 6. हाल ही में Air India का MD & CEO किसे नियुक्त किया गया है? / Who has recently been appointed as the MD & CEO of Air India?

A) Elena Mishra / एलेना मिश्रा

B) Faustino Aura / फॉस्टिनो औरा

C) Tewolde Gebremariam / टेवोल्डे गेब्रेमारियम

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Tewolde Gebremariam / टेवोल्डे गेब्रेमारियम

Question 7. हाल ही में कहाँ हिमनदी झीलों की रियलटाइम निगरानी के लिए पहली पूर्व चेतावनी प्रणाली शुरू की गई है? / Where has the first early warning system for real-time monitoring of glacial lakes recently been launched?

A) Ladakh / लद्दाख

B) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

C) Uttarakhand / उत्तराखंड

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Uttarakhand / उत्तराखंड

Question 8. हाल ही में फातिमा जहरा अल मंसूरी को किस देश की पहली महिला प्रधानमंत्री नियुक्त किया गया है? / Fatima Zahra Al Mansouri has recently been appointed as the first woman Prime Minister of which country?

A) Sudan / सूडान

B) Morocco / मोरक्को

C) Ethiopia / इथियोपिया

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Morocco / मोरक्को

Question 9. हाल ही में Apple ने कहाँ अपनी डिजिटल भुगतान सेवा Apple Pay लॉन्च की है? / Where has Apple recently launched its digital payment service, Apple Pay?

A) Nepal / नेपाल

B) Sri Lanka / श्रीलंका

C) India / भारत

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) India / भारत

Question 10. हाल ही में भारतीय नौसेना कमांडरों के सम्मेलन 2026 का दूसरा संस्करण कहाँ आयोजित किया गया है? / Where was the second edition of the Indian Naval Commanders’ Conference 2026 recently held?

A) Mumbai / मुंबई

B) Bengaluru / बेंगलुरु

C) New Delhi / नई दिल्ली

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) New Delhi / नई दिल्ली

Question 11. हाल ही में सचिन तेंदुलकर के बाद ODI क्रिकेट में 15,000 रन पूरे करने वाले दूसरे भारतीय खिलाड़ी कौन बने हैं? / Who recently became the second Indian player after Sachin Tendulkar to complete 15,000 runs in ODI cricket?

A) Rohit Sharma / रोहित शर्मा

B) Virat Kohli / विराट कोहली

C) Shikhar Dhawan / शिखर धवन

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Shikhar Dhawan / शिखर धवन

Question 12. हाल ही में ललित कला अकादमी द्वारा 65वीं राष्ट्रीय कला प्रदर्शनी कहाँ आयोजित की गई है? / Where was the 65th National Art Exhibition recently organized by the Lalit Kala Akademi?

A) Patna / पटना

B) Lucknow / लखनऊ

C) Jabalpur / जबलपुर

D) New Delhi / नई दिल्ली

Answer: D) New Delhi / नई दिल्ली

Question 13. हाल ही में किस राज्य सरकार ने ‘थाईमामन थंगा मोथिरम थिट्टम योजना’ शुरू की है? / Which state government recently launched the ‘Thaimaman Thanga Mothiram Thittam’ scheme?

A) Kerala / केरल

B) Karnataka / कर्नाटक

C) Tamil Nadu / तमिलनाडु

D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Tamil Nadu / तमिलनाडु

Himachal Pradesh Current Affairs 02 October 2026

Question1: हिमाचल प्रदेश में सेब, कीवी और नाशपाती की बागवानी को आधुनिक तकनीक से जोड़ने के लिए प्रस्तावित इंडो–न्यूजीलैंड सेंटर ऑफ एक्सीलेंस की अनुमानित लागत कितनी है? / What is the estimated cost of the proposed Indo-New Zealand Centre of Excellence to integrate modern technology into apple, kiwi and pear horticulture in Himachal Pradesh?

(a) ₹10 करोड़ / ₹10 crore
(b) ₹15 करोड़ / ₹15 crore
(c) ₹20 करोड़ / ₹20 crore
(d) ₹25 करोड़ / ₹25 crore

Answer: (b) ₹15 करोड़ / ₹15 crore


Question 2: हिमाचल प्रदेश के लाहौल–स्पीति में प्रस्तावित पैराग्लाइडिंग साइट शशुर मठ समुद्रतल से लगभग कितनी ऊंचाई पर स्थित है? / At approximately what altitude is the proposed paragliding site at Shashur Monastery in Lahaul-Spiti, Himachal Pradesh, located?

(a) 10,482 फीट / 10,482 feet
(b) 11,482 फीट / 11,482 feet
(c) 12,482 फीट / 12,482 feet
(d) 13,482 फीट / 13,482 feet

Answer: (b) 11,482 फीट / 11,482 feet

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.