Daily Current Affairs 09 September 2026 (National,International & Himachal Pradesh)
Daily Current Affairs 09 September 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 09 September 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 09 September 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.
Monthly Current Affairs :- CLICK HERE
Daily Current Affairs 09 September 2026 Overview:-
| Post Name:- | Daily Current Affairs 09 September 2026 |
| Date:- | 09 September 2026 |
| Total Questions:- | 15+ |
| Category | HP CURRENT AFFAIRS |
| Language | Hindi & English |
| Join Our Telegram Group:- | Click Here |
| HP Govt Jobs | Click Here |
Join Our Student Community
Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.
Current Affairs 09 September 2026 In Hindi/English
Current Affairs MCQ 09 September 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”
Current Affairs MCQ 09 September 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”
📘 HP All Exam Test Series
अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।
Today Current Affairs 09 September 2026-National + International
Question 1. Recently, Wendell Berry passed away. Who was he?
हाल ही में वेंडेल बेरी का निधन हुआ है। वे कौन थे?
A) Singer / गायक
B) Writer / लेखक
C) Journalist / पत्रकार
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: B) Writer / लेखक
Question 2. Recently, who became the player with the most runs and centuries in women’s international cricket?
हाल ही में महिला अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट में सर्वाधिक रन और शतक लगाने वाली खिलाड़ी कौन बन गयी हैं?
A) Deepti Sharma / दीप्ति शर्मा
B) Smriti Mandhana / स्मृति मंधाना
C) Harmanpreet Kaur / हरमनप्रीत कौर
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: B) Smriti Mandhana / स्मृति मंधाना
Question 3. Recently, India signed an agreement with which country for defence and advanced manufacturing?
हाल ही में रक्षा और एडवांस्ड मैन्युफैक्चरिंग के लिए भारत और किस देश के बीच समझौता हुआ है?
A) Russia / रूस
B) France / फ्रांस
C) Japan / जापान
D) Belgium / बेल्जियम
Answer: D) Belgium / बेल्जियम
Question 4. Recently, National Book Reading Day was observed on which date?
हाल ही में राष्ट्रीय पुस्तक पठन दिवस कब मनाया गया है?
A) 05 September / 05 सितंबर
B) 06 September / 06 सितंबर
C) 04 September / 04 सितंबर
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: B) 06 September / 06 सितंबर
Question 5. Sri Saptakoteshwar Temple, which was in the news recently for archaeological discoveries, is located in which state?
हाल ही में पुरातात्विक खोजों के कारण चर्चा में रहा श्री सप्तकोटेश्वर मंदिर किस राज्य में स्थित है?
A) Assam / असम
B) Gujarat / गुजरात
C) Goa / गोवा
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) Goa / गोवा
Question 6. Recently, who became the Chairperson of the Audit Bureau of Circulations?
हाल ही में ऑडिट ब्यूरो ऑफ सर्कुलेशंस का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है?
A) Nagesh Singh / नागेश सिंह
B) Anshuman Sharma / अंशुमन शर्मा
C) Mohit Jain / मोहित जैन
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) Mohit Jain / मोहित जैन
Question 7. Recently, at which place will the National Green Tribunal organize a two-day international conference?
हाल ही में राष्ट्रीय हरित अधिकरण द्वारा किस स्थान पर दो दिवसीय अंतरराष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित किया जाएगा?
A) Mumbai / मुंबई
B) Bengaluru / बेंगलुरु
C) New Delhi / नई दिल्ली
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) New Delhi / नई दिल्ली
Question 8. With 38.8 million metric tonnes and a 16% share of national milk production, which state has become India’s top milk-producing state?
हाल ही में 38.8 मिलियन मीट्रिक टन के साथ राष्ट्रीय दुग्ध उत्पादन में 16% हिस्सेदारी रखते हुए भारत का शीर्ष दुग्ध उत्पादक राज्य कौन–सा बन गया है?
A) Odisha / ओडिशा
B) Maharashtra / महाराष्ट्र
C) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Question 9. Who became the swimmer to set a Guinness World Record by swimming more than 20 kilometres without hands?
बिना हाथों के 20 किलोमीटर से अधिक तैरकर गिनीज वर्ल्ड रिकॉर्ड बनाने वाली तैराक कौन बनी हैं?
A) Suman Re / सुमन रे
B) Shakti Sharma / शक्ति शर्मा
C) Keri-Lee Gockel / केरी–ली गोकेल
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) Keri-Lee Gockel / केरी–ली गोकेल
Question 10. Which messaging platform recently partnered with ‘Bharat Connect’ (BBPS) to provide a facility for payment of domestic bills in India?
हाल ही में भारत में घरेलू बिलों के भुगतान की सुविधा प्रदान करने के लिए किस मैसेजिंग प्लेटफॉर्म ने ‘भारत कनेक्ट‘ (BBPS) के साथ साझेदारी की है?
A) Signal / सिग्नल
B) Telegram / टेलीग्राम
C) WhatsApp / व्हाट्सएप
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: C) WhatsApp / व्हाट्सएप
Question 11. Recently, India’s foreign exchange reserves crossed which figure for the first time?
हाल ही में भारत का विदेशी मुद्रा भंडार पहली बार कितने अरब अमेरिकी डॉलर के पार पहुंचा है?
A) 750 billion USD / 750 अरब अमेरिकी डॉलर
B) 740 billion USD / 740 अरब अमेरिकी डॉलर
C) 800 billion USD / 800 अरब अमेरिकी डॉलर
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: B) 740 billion USD / 740 अरब अमेरिकी डॉलर
Question 12. Who recently became the first full-time CEO of the Ram Mandir?
हाल ही में राम मंदिर के पहले पूर्णकालिक CEO कौन बने हैं?
A) Rahul Mishra / राहुल मिश्रा
B) Sandesh Sharma / सन्देश शर्मा
C) Gurpreet Singh / गुरप्रीत सिंह
D) Jitendra Mishra / जितेन्द्र मिश्रा
Answer: D) Jitendra Mishra / जितेन्द्र मिश्रा
Question 13. Recently, the 21st National Youth Athletics Championship was held at which place?
हाल ही में 21वीं राष्ट्रीय यूथ एथलेटिक्स चैंपियनशिप का आयोजन कहाँ हुआ है?
A) Surat / सूरत
B) Ludhiana / लुधियाना
C) Kolkata / कोलकाता
D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: B) Ludhiana / लुधियाना
हिमाचल प्रदेश करेंट अफेयर्स MCQ:- 09 September 2026
Question 1. हिमाचल प्रदेश की साक्षरता दर कितने प्रतिशत तक पहुंच गई है?
What is the literacy rate of Himachal Pradesh?
A) 95.5%
B) 97.5%
C) 99.5%
D) 98.5%
Answer: C) 99.5%
हमारे बारे में – Himexam.com
Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।





