Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 25 September 2026

Daily Current Affairs 25 September 2026

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 25 September 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 25 September 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 25 September 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 25 September 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 25 September 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 25 September 2026
Date:- 25 September 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 25 September 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 25 September 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 25 September 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 25 September 2026-National + International

Question 1. When is Ayurveda Day 2026 observed in India?

भारत में आयुर्वेद दिवस 2026 कब मनाया जाता है?

A) September 21 / 21 सितंबर

B) September 23 / 23 सितंबर

C) September 25 / 25 सितंबर

D) September 27 / 27 सितंबर

Answer: B) September 23 / 23 सितंबर

Question 2. Which state is the 3,200 MW ultra-supercritical thermal power project being developed in?

3,200 मेगावाट की अल्ट्रा–सुपरक्रिटिकल थर्मल पावर परियोजना किस राज्य में विकसित की जा रही है?

A) Odisha / ओडिशा

B) Assam / असम

C) Jharkhand / झारखंड

D) Meghalaya / मेघालय

Answer: B) Assam / असम

Question 3. In which state was the rare leafless ghost flower orchid Gastrodia keyiensis discovered?

दुर्लभ पत्तीविहीन घोस्ट फ्लावर ऑर्किड Gastrodia keyiensis की खोज किस राज्य में की गई?

A) Sikkim / सिक्किम

B) Nagaland / नागालैंड

C) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश

D) Meghalaya / मेघालय

Answer: C) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश

Question 4. Who has been named as Bangladesh’s new envoy to India?

भारत में बांग्लादेश के नए राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

A) Riaz Hamidullah / रियाज़ हमीदुल्लाह

B) Asad Siam / असद सियाम

C) Tarique Rahman / तारिक रहमान

D) Asad Alam Khan / असद आलम खान

Answer: B) Asad Siam / असद सियाम

Question 5. Which state police launched the Centralised Drone Monitoring Portal and SafeStay app?

किस राज्य पुलिस ने Centralised Drone Monitoring Portal और SafeStay ऐप लॉन्च किया?

A) Telangana / तेलंगाना

B) Karnataka / कर्नाटक

C) Tamil Nadu / तमिलनाडु

D) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

Answer: D) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

Question 6. Which Indian Navy guided missile frigate made a strategic port call at Alexandria, Egypt?

भारतीय नौसेना के किस गाइडेड मिसाइल फ्रिगेट ने मिस्र के अलेक्जेंड्रिया में रणनीतिक पोर्ट कॉल किया?

A) INS Trishul / आईएनएस त्रिशूल

B) INS Talwar / आईएनएस तलवार

C) INS Teg / आईएनएस तेग

D) INS Tarkash / आईएनएस तरकश

Answer: A) INS Trishul / आईएनएस त्रिशूल

Question 7. What GDP growth rate has S&P Global Ratings forecast for India in FY27?

S&P Global Ratings ने वित्त वर्ष 2026-27 में भारत की GDP वृद्धि दर कितनी रहने का अनुमान लगाया है?

A) 6.2% / 6.2%

B) 6.6% / 6.6%

C) 6.8% / 6.8%

D) 7% / 7%

Answer: D) 7% / 7%

Question 8. Who was re-elected as the president of the News Broadcasters and Digital Association (NBDA) for 2026-27?

2026-27 के लिए News Broadcasters and Digital Association (NBDA) के अध्यक्ष के रूप में किसे पुनः निर्वाचित किया गया?

A) Rahul Kanwal / राहुल कंवल

B) Dhruba Mukherjee / ध्रुव मुखर्जी

C) Rajat Sharma / रजत शर्मा

D) Anuradha Prasad Shukla / अनुराधा प्रसाद शुक्ला

Answer: C) Rajat Sharma / रजत शर्मा

Question 9. Which state government has announced that all its offices will go paperless from January 1, 2027, under the e-Office system?

किस राज्य सरकार ने घोषणा की है कि e-Office प्रणाली के तहत 1 जनवरी 2027 से उसके सभी सरकारी कार्यालय पेपरलेस हो जाएंगे?

A) Assam / असम

B) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

C) Karnataka / कर्नाटक

D) Gujarat / गुजरात

Answer: A) Assam / असम

Question 10. What GDP growth rate has Fitch Ratings forecast for India in FY27?

Fitch Ratings ने वित्त वर्ष 2026-27 में भारत की GDP वृद्धि दर कितनी रहने का अनुमान लगाया है?

A) 6.9% / 6.9%

B) 6.4% / 6.4%

C) 7.0% / 7.0%

D) 7.8% / 7.8%

Answer: A) 6.9% / 6.9%

Question 11. In which state will ISRO set up the Advanced Radar Research Centre under Project NETRA?

ISRO, Project NETRA के तहत Advanced Radar Research Centre किस राज्य में स्थापित करेगा?

A) Meghalaya / मेघालय

B) Sikkim / सिक्किम

C) Tripura / त्रिपुरा

D) Assam / असम

Answer: D) Assam / असम

Question 12. When is the International Day of Sign Languages observed in 2026?

2026 में International Day of Sign Languages कब मनाया जाता है?

A) September 21 / 21 सितंबर

B) September 22 / 22 सितंबर

C) September 23 / 23 सितंबर

D) September 24 / 24 सितंबर

Answer: C) September 23 / 23 सितंबर

Question 13. Which Indian weightlifter won the silver medal in the women’s 49kg category at the Asian Games 2026?

एशियन गेम्स 2026 में महिलाओं की 49 किलोग्राम भारोत्तोलन श्रेणी में रजत पदक किस भारतीय भारोत्तोलक ने जीता?

A) Mirabai Chanu / मीराबाई चानू

B) Karnam Malleswari / कर्णम मल्लेश्वरी

C) Saikhom Sushila Devi / सैखोम सुशीला देवी

D) Lovlina Borgohain / लवलीना बोरगोहेन

Answer: A) Mirabai Chanu / मीराबाई चानू

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.