Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 26 September 2026

Daily Current Affairs 26 September 2026

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 26 September 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 26 September 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 26 September 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 26 September 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 26 September 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 26 September 2026
Date:- 26 September 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 26 September 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 26 September 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 26 September 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 26 September 2026-National + International

Question 1. When is National Punctuation Day observed?

राष्ट्रीय विराम चिह्न दिवस कब मनाया जाता है?

A) September 23 / 23 सितंबर

B) September 24 / 24 सितंबर

C) September 22 / 22 सितंबर

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) September 24 / 24 सितंबर

Question 2. Which country named the cyclonic storm “Arnav” that formed in the Bay of Bengal in September 2026?

सितंबर 2026 में बंगाल की खाड़ी में बने चक्रवाती तूफान “arnav” को किस देश द्वारा नाम दिया गया है?

A) Sri Lanka / श्रीलंका

B) Maldives / मालदीव

C) Bangladesh / बांग्लादेश

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Bangladesh / बांग्लादेश

Question 3. The police of which state recently launched an AI-based drone surveillance system and the SafeStay AP app?

हाल ही में किस राज्य की पुलिस ने AI आधारित ड्रोन निगरानी प्रणाली और SafeStay AP ऐप लॉन्च किया है?

A) Gujarat / गुजरात

B) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

C) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

Question 4. The 18th edition of the military exercise “Nomadic Elephant” was recently started between India and which country?

हाल ही में भारत और किस देश के बीच सैन्य अभ्यास “नोमैडिक एलीफेंट” के 18वें संस्करण की शुरुआत हुई है?

A) Germany / जर्मनी

B) Netherlands / नीदरलैंड

C) Mongolia / मंगोलिया

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Mongolia / मंगोलिया

Question 5. Where did the Solar Energy Corporation of India recently celebrate its 15th Foundation Day?

हाल ही में सोलर एनर्जी कॉरपोरेशन ऑफ इंडिया ने अपना 15वां स्थापना दिवस कहाँ मनाया है?

A) Mumbai / मुंबई

B) Kochi / कोच्चि

C) Kolkata / कोलकाता

D) New Delhi / नई दिल्ली

Answer: D) New Delhi / नई दिल्ली

Question 6. The police of which state were recently directed to form a Pink Force?

हाल ही में किस राज्य की पुलिस को पिंक फोर्स गठित करने के निर्देश दिए गए हैं?

A) Karnataka / कर्नाटक

B) Delhi / दिल्ली

C) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Delhi / दिल्ली

Question 7. Where was the World Wildlife Fund Global Conference recently inaugurated?

हाल ही में विश्व वन्यजीव कोष वैश्विक सम्मेलन का उद्घाटन कहाँ किया गया है?

A) Mumbai / मुंबई

B) Patna / पटना

C) Jaipur / जयपुर

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Jaipur / जयपुर

Question 8. According to a recent WEF survey, which country ranked first in terms of the global development outlook?

हाल ही में WEF के सर्वेक्षण में वैश्विक विकास दृष्टिकोण के मामले में कौन शीर्ष पर रहा है?

A) Russia / रूस

B) Japan / जापान

C) India / भारत

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) India / भारत

Question 9. Who was recently appointed as a permanent judge of the Delhi High Court?

हाल ही में कौन दिल्ली उच्च न्यायालय की स्थायी न्यायाधीश नियुक्त हुई हैं?

A) Shakti Sharma / शक्ति शर्मा

B) Nisha Sahay / निशा सहाय

C) Navya Shekhawat / नव्या शेखावत

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Nisha Sahay / निशा सहाय

Question 10. By when has India set a target to eliminate Hepatitis B and C?

हाल ही में भारत ने हेपेटाइटिस B और C को कब तक समाप्त करने का लक्ष्य निर्धारित किया है?

A) 2029

B) 2032

C) 2030

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) 2030

Question 11. Which state government will become paperless under the e-Office system from January 1, 2027?

कौन–सी राज्य सरकार 1 जनवरी 2027 से ई–ऑफिस प्रणाली के तहत कागजरहित हो जाएगी?

A) Kerala / केरल

B) Odisha / ओडिशा

C) Assam / असम

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Assam / असम

Question 12. Fitch Ratings recently estimated India’s GDP growth rate for FY 2026–27 at what percentage?

हाल ही में फिच रेटिंग्स ने वित्त वर्ष 2026–27 में भारत की GDP वृद्धि दर कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

A) 7.0%

B) 6.9%

C) 6.4%

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) 6.9%

Question 13. Which state government recently approved Tulu as the second official language?

हाल ही में किस राज्य सरकार ने तुलु भाषा को दूसरी आधिकारिक भाषा के तौर पर मंजूरी दी है?

A) Kerala / केरल

B) Odisha / ओडिशा

C) Karnataka / कर्नाटक

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Karnataka / कर्नाटक

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.