Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-333(Hindi)

Daily Himachal GK Question Answer Set-333(Hindi)

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Himachal GK Question Answer Set-333(Hindi):-अगर आप किसी भी हिमाचल प्रदेश सरकारी नौकरी के पेपर की तैयारी कर रहे है तो आपके लिए यह पोस्ट बहुत महत्वपूर्ण है। इस पोस्ट में डेली हिमाचल प्रदेश सामान्य ज्ञान  के प्रश्न उत्तर है। यह 333 पार्ट है। अन्य part देखने के लिए रोज हमारी वेबसाइट चेक करे।

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-333(Hindi)

Question 3227:
“Saurabh Van Vihar” is located at:
सौरभ वन विहारकहाँ स्थित है?
(A) Dhaneta / धनेटा
(B) Mandi / मंडी
(C) Palampur / पालमपुर
(D) Kunihar / कुनिहार

Answer: (C) Palampur / पालमपुर

Question 3228:
In 1998, the Central Ministry of Environment and Forest awarded the Mahavriksh Puraskar to:
1998 में केंद्रीय पर्यावरण एवं वन मंत्रालय ने महावृक्ष पुरस्कार किसे प्रदान किया था?
(A) Mandi Forest Division / मंडी वन मंडल
(B) Kangra Forest Division / कांगड़ा वन मंडल
(C) Shimla Forest Division / शिमला वन मंडल
(D) Barsar Forest Division / बड़सर वन मंडल

Answer: (C) Shimla Forest Division / शिमला वन मंडल

Question 3229:
Singhara, Mahasheer, Rohu, Katla and Mirror Carp are varieties of:
सिंघाड़ा, महाशीर, रोहू, कतला तथा मिरर कार्प किसकी प्रजातियाँ हैं?
(A) Mango / आम
(B) Fish / मछली
(C) Tomato / टमाटर
(D) Peas / मटर

Answer: (B) Fish / मछली

Question 3230:
In 1995, the Himachal Pradesh Government introduced Indira Vikas Yojana in three development blocks. Which of the following was NOT one of them?
1995 में हिमाचल प्रदेश सरकार ने इंदिरा विकास योजना तीन विकास खंडों में शुरू की। इनमें से कौनसा उनमें शामिल नहीं था?
(A) Bhoranj / भोरंज
(B) Rohru / रोहड़ू
(C) Chamba / चंबा
(D) Baijnath / बैजनाथ

Answer: (A) Bhoranj / भोरंज

Question 3231:
The headquarters of the Beas-Sutlej Hydel Power Project is located at:
ब्याससतलुज जलविद्युत परियोजना का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(A) Mandi / मंडी
(B) Slapper / स्लैपर
(C) Sundernagar / सुंदरनगर
(D) Bhakra / भाखड़ा

Answer: (C) Sundernagar / सुंदरनगर

Question 3232:
“Girija” is a high-yielding variety of:
गिरिजाकिस फसल की उच्च उपज देने वाली किस्म है?
(A) Maize / मक्का
(B) Wheat / गेहूँ
(C) Peas / मटर
(D) Jowar / ज्वार

Answer: (A) Maize / मक्का

Question 3233:
In which year was the Integrated Community Co-operative Development Project introduced in Kullu district?
कुल्लू जिले में समेकित सामुदायिक सहकारी विकास परियोजना किस वर्ष प्रारम्भ की गई थी?
(A) 1965
(B) 1975
(C) 1980
(D) 1995

Answer: (A) 1965

Question 3234:
The total outlay of the 10th Five Year Plan (2002–07) for Himachal Pradesh was:
हिमाचल प्रदेश की 10वीं पंचवर्षीय योजना (2002–07) का कुल परिव्यय कितना था?
(A) 9,050 Crore / 9,050 करोड़
(B) 10,750 Crore / 10,750 करोड़
(C) 12,763 Crore / 12,763 करोड़
(D) 19,876 Crore / 19,876 करोड़

Answer: (B) 10,750 Crore / 10,750 करोड़

Question 3235:
Which sector was given the highest priority under the 10th Five Year Plan?
10वीं पंचवर्षीय योजना के अंतर्गत किस क्षेत्र को सर्वोच्च प्राथमिकता दी गई थी?
(A) Roads and Transport / सड़क एवं परिवहन
(B) Social Services / सामाजिक सेवाएँ
(C) Education and Information Technology / शिक्षा एवं सूचना प्रौद्योगिकी
(D) Agriculture and Animal Husbandry / कृषि एवं पशुपालन

Answer: (B) Social Services / सामाजिक सेवाएँ

Question 3236:
The Satluj Watershed Project was implemented with the assistance of:
सतलुज वाटरशेड परियोजना किस देश की सहायता से लागू की गई थी?
(A) Australia / ऑस्ट्रेलिया
(B) Britain / ब्रिटेन
(C) America / अमेरिका
(D) Germany / जर्मनी

Answer: (A) Australia / ऑस्ट्रेलिया

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.