Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-334(Hindi)

Daily Himachal GK Question Answer Set-334(Hindi)

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Himachal GK Question Answer Set-334(Hindi):-अगर आप किसी भी हिमाचल प्रदेश सरकारी नौकरी के पेपर की तैयारी कर रहे है तो आपके लिए यह पोस्ट बहुत महत्वपूर्ण है। इस पोस्ट में डेली हिमाचल प्रदेश सामान्य ज्ञान  के प्रश्न उत्तर है। यह 334 पार्ट है। अन्य part देखने के लिए रोज हमारी वेबसाइट चेक करे।

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-334(Hindi)

Question 3237:
Mango, Lemon, Amla and Pomegranate require which type of climate?
आम, नींबू, आंवला तथा अनार की खेती के लिए किस प्रकार की जलवायु उपयुक्त होती है?
(A) Hot and Humid / गर्म एवं आर्द्र
(B) Arctic Type / आर्कटिक प्रकार
(C) Semi-Arctic / अर्द्धआर्कटिक
(D) None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer: (A) Hot and Humid / गर्म एवं आर्द्र

Question 3238:
‘Kufri Chipsona’ is an improved variety of:
कुफरी चिपसोनाकिस फसल की उन्नत किस्म है?
(A) Tomatoes / टमाटर
(B) Potatoes / आलू
(C) Peas / मटर
(D) Cauliflower / फूलगोभी
Answer: (B) Potatoes / आलू

Question 3239:
Till the year 2000, how many telephone exchanges were there in Himachal Pradesh?
वर्ष 2000 तक हिमाचल प्रदेश में कितने टेलीफोन एक्सचेंज थे?
(A) 308
(B) 487
(C) 653
(D) 714
Answer: (D) 714

Question 3240:
In which year was the Matri Shakti Insurance Scheme implemented in Himachal Pradesh?
हिमाचल प्रदेश में मातृ शक्ति बीमा योजना किस वर्ष लागू की गई थी?
(A) 2000
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2005
Answer: (A) 2000

Question 3241:
The Kandi Project launched in 1990 covered which districts?
1990 में प्रारम्भ की गई कांडी परियोजना में कौनकौन से जिले शामिल थे?
(A) Sirmaur, Solan, Una, Kangra and Chamba / सिरमौर, सोलन, ऊना, कांगड़ा एवं चंबा
(B) Mandi, Hamirpur, Bilaspur and Kangra / मंडी, हमीरपुर, बिलासपुर एवं कांगड़ा
(C) Shimla, Solan, Lahaul-Spiti, Kinnaur and Chamba / शिमला, सोलन, लाहौलस्पीति, किन्नौर एवं चंबा
(D) Bilaspur, Shimla, Kullu and Una / बिलासपुर, शिमला, कुल्लू एवं ऊना
Answer: (A) Sirmaur, Solan, Una, Kangra and Chamba / सिरमौर, सोलन, ऊना, कांगड़ा एवं चंबा

Question 3242:
The Kandi Project was launched for rural development with the financial assistance of:
कांडी परियोजना ग्रामीण विकास हेतु किसकी वित्तीय सहायता से प्रारम्भ की गई थी?
(A) Union Government / केंद्र सरकार
(B) World Bank / विश्व बैंक
(C) Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक
(D) Union and State Government / केंद्र एवं राज्य सरकार
Answer: (B) World Bank / विश्व बैंक

Question 3243:
Which of the following is NOT an objective of the Kandi Project?
निम्नलिखित में से कौनसा कांडी परियोजना का उद्देश्य नहीं था?
(A) To increase soil productivity / भूमि की उत्पादकता बढ़ाना
(B) To use cheaper techniques for preventing soil erosion / मृदा अपरदन रोकने हेतु सस्ती तकनीकों का उपयोग
(C) Fuel, fodder and timber for construction / ईंधन, चारा एवं निर्माण हेतु लकड़ी उपलब्ध कराना
(D) Embankment of rivers and khudds / नदियों एवं खड्डों का तटबंध निर्माण
Answer: (D) Embankment of rivers and khudds / नदियों एवं खड्डों का तटबंध निर्माण

Question 3244:
The Allain-Duhangan Project is being run by:
अलैनदुहांगन परियोजना का संचालन किसके द्वारा किया जा रहा है?
(A) State Government / राज्य सरकार
(B) Union Government / केंद्र सरकार
(C) Bhilwara Group / भीलवाड़ा समूह
(D) J.P. Industrial Group / जे.पी. इंडस्ट्रियल ग्रुप
Answer: (C) Bhilwara Group / भीलवाड़ा समूह

Question 3245:
Himgold is a high-yielding variety of:
हिमगोल्डकिस फसल की उच्च उत्पादक किस्म है?
(A) Wheat / गेहूँ
(B) Peas / मटर
(C) Marigold / गेंदा
(D) Sunflower / सूरजमुखी
Answer: (B) Peas / मटर

Question 3246:
In which district was the Samanvit Gramin Vanikaran Samridhi Yojana introduced in 2001?
वर्ष 2001 में समन्वित ग्रामीण वनीकरण समृद्धि योजना किस जिले में शुरू की गई थी?
(A) Mandi / मंडी
(B) Kangra / कांगड़ा
(C) Chamba / चंबा
(D) Solan / सोलन
Answer: (A) Mandi / मंडी

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.