Important Bilaspur District Question Answer In English
||Important Bilaspur District Question Answer In English||Important Bilaspur Distt Question Answer In English||
1. Who established Bilaspur City ?
Answer-Deep Chand Chander (1654 A.D.)
2. Beas Cave is situated in the district
Answer-Bilaspur
3. Part-C state Bilaspur was merged in H.P. on
Answer-July 1, 1954
4. Bahadurgarh Fort was summer capital of which king of Bilaspur ?
Answer-Vijay Chand
5. On July 1, 1954 which Part-C state was merged in H.P. ?
Answer-Bilaspur
6. Which native province of H.P. tried to maintain its independent existence after the declaration of Independence of India in 1947?
Answer-Bilaspur
7. Which ruler of former Bilaspur Province was a stuanch follower of Mahatma Gandhi?
Answer-Anand Chand
8. Who built Rangmahal of Bilaspur in 1990 A.D.?
Answer-Vijay Chand
9. Which city of H.P. was called Beaspur in ancient time?
Answer-Bilaspur
10. In which district of H.P. Bachhretu Fort is situated ?
Answer-Bilaspur
11. ‘Guru ka Lahore’ is situated in
Answer-Bilaspur
12. Barmana, Kandaur, Naina Devi, Shahtalai, Ghumarvi, Gehravi, Jhanduta are situated in
Answer -Bilaspur
13. The last ruler and first Chief Commissioner of Bilaspur in 1948 (12th October) was
Answer-King Anand Chand
14. Which building was built by Vijay Chand of Bilaspur?
Answer-Rangmahal
15. In whose leadership, the hilly kings called Gorkhas for their help out of the fear of invasions of Sansar Chand?
Answer-King of Kahlur (Mahan Chand)
16. What was the main objective of Liberal Kahlur Party?
Answer-Party established by King of Kahlur so that the freedom movement can be suppressed
17. When was Bilaspur Bank established?
Answer-1944
18. NCC Unit was established in 1963 in
Answer-Bilaspur
19. In the tenure of which king of Bilaspur Kahlur and other Shimla Hill States came under the protection of Mughals?
Answer-Gian Chand
👉अक्टूबर 2021 से अक्टूबर 2022 तक HPSSC द्वारा पूछे गए HP GK के सभी प्रश्न उत्तर
👉अगस्त 2021 से अगस्त 2022 तक HPSSC द्वारा पूछे गए INDIAN GK के प्रश्न उत्तर
👉HPSSC Sub Inspector Exam Test Series 2023(Total Test 10 With Answer Key) @Start 25 November 2022
👉HPSSC JOA IT (Post Code-965,1000) Exam Test Series 2022(Total 10 Test with Answer Key )
Join Our Telegram Group :- Himexam

Hello everyone! My name is Gaurav, My aim is to provide quality educational content, free study materials, and exam preparation resources to help students and job aspirants achieve their goals. I believe quality education should be accessible to everyone.
.png)




