Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 06 September 2026

Daily Current Affairs 06 September 2026

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 06 September 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 06 September 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 06 September 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 06 September 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 06 September 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 06 September 2026
Date:- 06 September 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 06 September 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 06 September 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 06 September 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 06 September 2026-National + International

Question 1. When was the International Day of Charity observed recently?

हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय दान दिवस (International Day of Charity) कब मनाया गया है?

A) September 4 / 4 सितंबर

B) September 5 / 5 सितंबर

C) September 3 / 3 सितंबर

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) September 5 / 5 सितंबर

Question 2. Who recently launched the world’s most intelligent AI model, GPT-6?

हाल ही में दुनिया का सबसे बुद्धिमान AI मॉडल GPT-6 किसने लॉन्च किया है?

A) Gemini

B) Grok

C) OpenAI

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) OpenAI

Question 3. Recently, the President of which country ordered Tata Chemicals to leave the country?

हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति ने ‘टाटा केमिकल्स’ को देश छोड़ने का आदेश दिया है?

A) Sudan / सूडान

B) Kenya / केन्या

C) Morocco / मोरक्को

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Kenya / केन्या

Question 4. Which state government recently launched the Outsource Service Corporation (UPCOS) for outsourced employees?

हाल ही में किस राज्य सरकार ने आउटसोर्स कर्मचारियों के लिए आउटसोर्स सेवा निगम (UPCOS) का शुभारंभ किया है?

A) Odisha / ओडिशा

B) Maharashtra / महाराष्ट्र

C) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

Question 5. Which state recently announced the establishment of a coconut value-addition park?

हाल ही में किस राज्य ने नारियल मूल्यवर्धन पार्क स्थापित करने की घोषणा की है?

A) Goa / गोवा

B) Odisha / ओडिशा

C) Karnataka / कर्नाटक

D) Kerala / केरल

Answer: D) Kerala / केरल

Question 6. Which country ranked first in the recently released V-Dem Democracy Index?

हाल ही में जारी वी–डेम लोकतंत्र सूचकांक (V-Dem Democracy Index) में कौन शीर्ष पर रहा है?

A) India / भारत

B) Denmark / डेनमार्क

C) Sweden / स्वीडन

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Denmark / डेनमार्क

Question 7. Who recently became the first woman trustee to join the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust?

हाल ही में श्रीराम जन्मभूमि तीर्थक्षेत्र ट्रस्ट में शामिल होने वाली पहली महिला ट्रस्टी कौन बनी हैं?

A) Suman Ray / सुमन रे

B) Shakti Sharma / शक्ति शर्मा

C) Dr. Nirmala Yadav / डॉ. निर्मला यादव

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Dr. Nirmala Yadav / डॉ. निर्मला यादव

Question 8. In which state was the construction of an Olympic City recently announced?

हाल ही में किस राज्य में ओलंपिक सिटी बनाने की घोषणा की गयी है?

A) Assam / असम

B) Gujarat / गुजरात

C) Tamil Nadu / तमिलनाडु

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Tamil Nadu / तमिलनाडु

Question 9. Gaurang Vyas recently passed away at the age of 87. Who was he?

हाल ही में गौरंग व्यास का 87 साल की उम्र में निधन हुआ है। वे कौन थे?

A) Writer / लेखक

B) Singer / गायक

C) Journalist / पत्रकार

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Singer / गायक

Question 10. Where did ISRO recently launch the EOS-05 satellite using GSLV F-17?

हाल ही में ISRO ने GSLV F-17 के माध्यम से EOS-05 उपग्रह का प्रक्षेपण कहाँ किया है?

A) Mumbai / मुंबई

B) Jaisalmer / जैसलमेर

C) Sriharikota / श्रीहरिकोटा

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Sriharikota / श्रीहरिकोटा

Question 11. In which state will the Hyundai World Archery Para Series 2026 be held for the first time in India?

हाल ही में भारत में पहली बार हुंडई वर्ल्ड आर्चरी पैरा सीरीज 2026 का आयोजन किस राज्य में किया जाएगा?

A) Kerala / केरल

B) Karnataka / कर्नाटक

C) Gujarat / गुजरात

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) Gujarat / गुजरात

Question 12. Recently, India’s NPCI signed an agreement with which country to start UPI services?

हाल ही में भारत के NPCI ने किस देश के साथ UPI सेवा शुरू करने के लिए समझौता किया है?

A) Kyrgyzstan / किर्गिस्तान

B) Uzbekistan / उज़्बेकिस्तान

C) Kazakhstan / कजाकिस्तान

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: B) Uzbekistan / उज़्बेकिस्तान

Question 13. Who will host the first ICC Women’s Champions Trophy 2027?

हाल ही में पहली ICC महिला चैंपियंस ट्रॉफी 2027 की मेज़बानी कौन करेगा?

A) Sri Lanka / श्रीलंका

B) Pakistan / पाकिस्तान

C) India / भारत

D) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: C) India / भारत

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.