Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 07 September 2026(National + International + Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 07 September 2026(National + International + Himachal Pradesh)

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 07 September 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 07 September 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 07 September 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 07 September 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 07 September 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 07 September 2026
Date:- 07 September 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 07 September 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 07 September 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 07 September 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 07 September 2026-National + International

Question 1. Which city launched the revised Solar Energy Policy offering eligible households free 3 kW rooftop solar systems?

किस शहर ने संशोधित सौर ऊर्जा नीति (Solar Energy Policy) शुरू की, जिसके तहत पात्र परिवारों को मुफ्त 3 kW रूफटॉप सोलर सिस्टम प्रदान किए जाएंगे?

A) Mumbai / मुंबई

B) New Delhi / नई दिल्ली

C) Bengaluru / बेंगलुरु

D) Hyderabad / हैदराबाद

Answer: B) New Delhi / नई दिल्ली

Question 2. Who assumed charge as the Air Officer-in-Charge Maintenance (AOM) of the Indian Air Force on September 1, 2026?

1 सितंबर 2026 को भारतीय वायु सेना के एयर ऑफिसर–इन–चार्ज मेंटेनेंस (AOM) का पदभार किसने संभाला?

A) Air Marshal Sanjiv Ghuratia / एयर मार्शल संजीव घुराटिया

B) Air Marshal KAA Sanjeeb / एयर मार्शल KAA संजीब

C) Air Marshal Ashutosh Dixit / एयर मार्शल आशुतोष दीक्षित

D) Air Marshal Rajesh Kumar Anand / एयर मार्शल राजेश कुमार आनंद

Answer: B) Air Marshal KAA Sanjeeb / एयर मार्शल KAA संजीब

Question 3. Which company is responsible for avionics, flight control systems, software integration, validation, and certification for the Shunya eVTOL aircraft?

Shunya eVTOL विमान के एवियोनिक्स, फ्लाइट कंट्रोल सिस्टम, सॉफ्टवेयर इंटीग्रेशन, वैलिडेशन और सर्टिफिकेशन के लिए कौन–सी कंपनी जिम्मेदार है?

A) Sarla Aviation / सरला एविएशन

B) Tata Motors / टाटा मोटर्स

C) Tata Elxsi / टाटा एलेक्सी

D) Hindustan Aeronautics Limited / हिंदुस्तान एयरोनॉटिक्स लिमिटेड

Answer: C) Tata Elxsi / टाटा एलेक्सी

Question 4. Which state’s NPOP-certified ethnic rice was exported to Austria and the Netherlands with APEDA’s support?

APEDA के सहयोग से किस राज्य के NPOP-प्रमाणित पारंपरिक चावल को ऑस्ट्रिया और नीदरलैंड्स निर्यात किया गया?

A) Meghalaya / मेघालय

B) Tripura / त्रिपुरा

C) Assam / असम

D) Manipur / मणिपुर

Answer: B) Tripura / त्रिपुरा

Question 5. Which company became the operating brand after the merger with RenewBuy to create India’s largest AI-enabled insurance distribution platform?

भारत का सबसे बड़ा AI-सक्षम बीमा वितरण प्लेटफॉर्म बनाने के लिए RenewBuy के साथ विलय के बाद कौन–सी कंपनी ऑपरेटिंग ब्रांड बनी?

A) InsuranceDekho / इंश्योरेंसदेखो

B) Policybazaar / पॉलिसीबाज़ार

C) Coverfox / कवरफॉक्स

D) ACKO / एको

Answer: A) InsuranceDekho / इंश्योरेंसदेखो

Question 6. Which state launched the ‘Pehchaan’ portal to facilitate the digital identification of unidentified and unclaimed bodies?

अज्ञात और लावारिस शवों की डिजिटल पहचान को सुगम बनाने के लिए ‘पहचान (Pehchaan)’ पोर्टल किस राज्य ने लॉन्च किया?

A) Haryana / हरियाणा

B) Rajasthan / राजस्थान

C) Punjab / पंजाब

D) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

Answer: C) Punjab / पंजाब

Question 7. On which date is Teachers’ Day celebrated annually in India?

भारत में शिक्षक दिवस (Teachers’ Day) प्रतिवर्ष किस तारीख को मनाया जाता है?

A) September 5 / 5 सितंबर

B) September 15 / 15 सितंबर

C) October 5 / 5 अक्टूबर

D) August 15 / 15 अगस्त

Answer: A) September 5 / 5 सितंबर

Question 8. Which institution partnered with UNESCO MGIEP to develop AI and immersive learning tools for Social and Emotional Learning (SEL)?

सामाजिक और भावनात्मक अधिगम (SEL) के लिए AI और इमर्सिव लर्निंग टूल्स विकसित करने हेतु UNESCO MGIEP के साथ किस संस्थान ने साझेदारी की?

A) IIT Madras / IIT मद्रास

B) IIT Delhi / IIT दिल्ली

C) IIT Bombay / IIT बॉम्बे

D) IIT Hyderabad / IIT हैदराबाद

Answer: A) IIT Madras / IIT मद्रास

Question 9. Where is the 16th edition of Aero India scheduled to be held in February 2027?

Aero India के 16वें संस्करण का आयोजन फरवरी 2027 में कहाँ किया जाएगा?

A) Hyderabad / हैदराबाद

B) Bengaluru / बेंगलुरु

C) Chennai / चेन्नई

D) New Delhi / नई दिल्ली

Answer: B) Bengaluru / बेंगलुरु

Question 10. Who was appointed as the brand ambassador for Vodafone Idea (Vi) to lead its new rebranding initiative?

Vodafone Idea (Vi) की नई रीब्रांडिंग पहल का नेतृत्व करने के लिए किसे ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया गया?

A) Shah Rukh Khan / शाहरुख खान

B) Salman Khan / सलमान खान

C) Ranbir Kapoor / रणबीर कपूर

D) Akshay Kumar / अक्षय कुमार

Answer: A) Shah Rukh Khan / शाहरुख खान

Question 11. Who was given additional charge as Secretary of both the National Commission for Scheduled Castes and the National Commission for Backwards Classes?

राष्ट्रीय अनुसूचित जाति आयोग (NCSC) और राष्ट्रीय पिछड़ा वर्ग आयोग (NCBC) दोनों के सचिव का अतिरिक्त प्रभार किसे दिया गया?

A) Sudhansh Pant / सुधांश पंत

B) Rajesh Kumar Singh / राजेश कुमार सिंह

C) Vivek Joshi / विवेक जोशी

D) Sanjeev Kumar / संजीव कुमार

Answer: A) Sudhansh Pant / सुधांश पंत

Question 12. Which company became the first major Third-Party Application Provider (TPAP) to launch UPI 123Pay?

UPI 123Pay लॉन्च करने वाला पहला प्रमुख थर्ड–पार्टी एप्लिकेशन प्रोवाइडर (TPAP) कौन–सा बना?

A) Google Pay / गूगल पे

B) Paytm / पेटीएम

C) PhonePe / फोनपे

D) Razorpay / रेज़रपे

Answer: C) PhonePe / फोनपे

Question 13. On which date will National Wildlife Day 2026 be observed?

राष्ट्रीय वन्यजीव दिवस 2026 किस तारीख को मनाया जाएगा?

A) August 30 / 30 अगस्त

B) September 2 / 2 सितंबर

C) September 4 / 4 सितंबर

D) September 10 / 10 सितंबर

Answer: C) September 4 / 4 सितंबर

Question 14. Who has been named as the next President and CEO of Adobe?

Adobe के अगले प्रेसिडेंट और CEO के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

A) Frank Calderoni / फ्रैंक काल्डेरोनी

B) Shantanu Narayen / शांतनु नारायण

C) Anil Chakravarthy / अनिल चक्रवर्ती

D) Rajesh Kumar Singh / राजेश कुमार सिंह

Answer: C) Anil Chakravarthy / अनिल चक्रवर्ती

Question 15. Who became the leading run-scorer in women’s international cricket after surpassing Mithali Raj’s record of 10,868 runs?

मिताली राज के 10,868 रनों के रिकॉर्ड को पीछे छोड़कर महिला अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट में सर्वाधिक रन बनाने वाली खिलाड़ी कौन बनीं?

A) Smriti Mandhana / स्मृति मंधाना

B) Harmanpreet Kaur / हरमनप्रीत कौर

C) Suzie Bates / सूजी बेट्स

D) Charlotte Edwards / चार्लोट एडवर्ड्स

Answer: A) Smriti Mandhana / स्मृति मंधाना

Question 16. Which state government launched the Green Schools League under Swachh Bharat Mission 2.0?

स्वच्छ भारत मिशन 2.0 के तहत किस राज्य सरकार ने ग्रीन स्कूल्स लीग (Green Schools League) शुरू की?

A) Tripura / त्रिपुरा

B) Meghalaya / मेघालय

C) Nagaland / नागालैंड

D) Mizoram / मिजोरम

Answer: D) Mizoram / मिजोरम

Question 17. What is the name of the strategy document outlining India’s 10-year roadmap for defence diplomacy?

भारत की रक्षा कूटनीति के लिए 10 वर्षीय रोडमैप तैयार करने वाले रणनीति दस्तावेज का नाम क्या है?

A) SURAKSHA / सुरक्षा

B) RAKSHA / रक्षा

C) SHAKTI / शक्ति

D) KAVACH / कवच

Answer: B) RAKSHA / रक्षा

Question 18. What is the revised FY27 GDP growth forecast for India projected by SBI Research?

SBI Research द्वारा भारत के लिए FY27 की संशोधित GDP वृद्धि दर का अनुमान कितना लगाया गया है?

A) 6.6% / 6.6 प्रतिशत

B) 7.3% / 7.3 प्रतिशत

C) 7.8% / 7.8 प्रतिशत

D) 8.2% / 8.2 प्रतिशत

Answer: B) 7.3% / 7.3 प्रतिशत

Question 19. Which country partnered with NPCI International Payments Ltd (NIPL) to enable UPI payments through the Unified National QR (UZQR) system?

Unified National QR (UZQR) प्रणाली के माध्यम से UPI भुगतान सक्षम करने के लिए किस देश ने NPCI International Payments Ltd (NIPL) के साथ साझेदारी की?

A) Nepal / नेपाल

B) Uzbekistan / उज़्बेकिस्तान

C) Kazakhstan / कज़ाखस्तान

D) Azerbaijan / अज़रबैजान

Answer: B) Uzbekistan / उज़्बेकिस्तान

Question 20. Who was inducted into the International Tennis Hall of Fame (ITHF) in September 2026?

सितंबर 2026 में International Tennis Hall of Fame (ITHF) में किसे शामिल किया गया?

A) Roger Federer / रोजर फेडरर

B) Rafael Nadal / राफेल नडाल

C) Novak Djokovic / नोवाक जोकोविच

D) Andy Murray / एंडी मरे

Answer: A) Roger Federer / रोजर फेडरर


हिमाचल प्रदेश करेंट अफेयर्स MCQ:- 07 September 2026

Question 1. हिमाचल प्रदेश में ईको–टूरिज्म (Eco-Tourism) के तहत नई साइट्स पर कुल रोजगार का कितने प्रतिशत स्थानीय हिमाचली युवाओं को देना अनिवार्य किया गया है?

Under Eco-Tourism in Himachal Pradesh, what percentage of total employment at new eco-tourism sites has been mandated for local Himachali youth?

A) 60% / 60%

B) 70% / 70%

C) 80% / 80%

D) 90% / 90%

Answer: C) 80% / 80%

Question 2. शिमला के मालरोड स्थित ‘सहकार सदन’ के नवीनीकरण कार्य पर कितनी राशि खर्च की जाएगी?

How much amount will be spent on the renovation of ‘Sahkar Sadan’ located on Mall Road, Shimla?

A) ₹2.25 करोड़ / ₹2.25 crore

B) ₹2.85 करोड़ / ₹2.85 crore

C) ₹3.25 करोड़ / ₹3.25 crore

D) ₹3.85 करोड़ / ₹3.85 crore

Answer: B) ₹2.85 करोड़ / ₹2.85 crore

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.