Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-347(Hindi)

Daily Himachal GK Question Answer Set-347(Hindi)

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Himachal GK Question Answer Set-347(Hindi):-अगर आप किसी भी हिमाचल प्रदेश सरकारी नौकरी के पेपर की तैयारी कर रहे है तो आपके लिए यह पोस्ट बहुत महत्वपूर्ण है। इस पोस्ट में डेली हिमाचल प्रदेश सामान्य ज्ञान  के प्रश्न उत्तर है। यह 347 पार्ट है। अन्य part देखने के लिए रोज हमारी वेबसाइट चेक करे।

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Himachal GK Question Answer Set-347(Hindi)

3379. General Dyer studied in which of the following educational institutes in Himachal Pradesh? / जनरल डायर ने हिमाचल प्रदेश के निम्नलिखित में से किस शैक्षणिक संस्थान में अध्ययन किया था?

(a) Bishop Cotton School, Shimla / बिशप कॉटन स्कूल, शिमला

(b) St Bede’s College, Shimla / सेंट बीड्स कॉलेज, शिमला

(c) Army Public School, Dagshai / आर्मी पब्लिक स्कूल, डगशाई

(d) Dalhousie Public School, Dalhousie / डलहौजी पब्लिक स्कूल, डलहौजी

Answer: (a) Bishop Cotton School, Shimla / बिशप कॉटन स्कूल, शिमला


3380. What is the approximate height (in meters) of Srikhanda Peak in Himachal Pradesh? / हिमाचल प्रदेश में श्रीखंड चोटी की लगभग ऊँचाई (मीटर में) कितनी है?

(a) 4800

(b) 5182

(c) 5860

(d) 5944

Answer: (b) 5182


3381. ‘Shivalik Fossil Park’ is in which district of Himachal Pradesh? / ‘शिवालिक फॉसिल पार्कहिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(a) Sirmaur / सिरमौर

(b) Solan / सोलन

(c) Kangra / कांगड़ा

(d) Mandi / मंडी

Answer: (a) Sirmaur / सिरमौर


3382. Which king of Kutlehar was appointed an Honorary Judge, a 1st Class Magistrate and an Honorary Deputy Commissioner by the British? / कुटलैहड़ के किस राजा को अंग्रेजों द्वारा मानद न्यायाधीश, प्रथम श्रेणी मजिस्ट्रेट और मानद उपआयुक्त नियुक्त किया गया था?

(a) Narain Pal / नारायण पाल

(b) Rajendra Pal / राजेंद्र पाल

(c) Ram Pal Bahadur / राम पाल बहादुर

(d) Brijmohan Pal / बृजमोहन पाल

Answer: (c) Ram Pal Bahadur / राम पाल बहादुर


3383. Himalayan endangered herb ‘Nag Chhatri’ has effective medicinal properties. The demand is high and it is often smuggled out. What is the scientific name of ‘Nag Chhatri’? / हिमालयी लुप्तप्राय जड़ीबूटीनाग छत्रीमें प्रभावी औषधीय गुण पाए जाते हैं। इसकी मांग अधिक होने के कारण इसकी अक्सर तस्करी की जाती है।नाग छत्रीका वैज्ञानिक नाम क्या है?

(a) Trillium Govanianum / ट्रिलियम गोवानियनम

(b) Aconitum Ferox / एकोनिटम फेरॉक्स

(c) Rhus Semialata / रस सेमियालाटा

(d) None of the above / इनमें से कोई नहीं

Answer: (a) Trillium Govanianum / ट्रिलियम गोवानियनम


3384. Which of the following dances is performed with demons’ masks and costumes? / निम्नलिखित में से कौनसा नृत्य राक्षसों के मुखौटों और वेशभूषा के साथ किया जाता है?

(a) Bakayang / बकायांग

(b) Chhamb / छंभ

(c) Shabu / शाबू

(d) Banyangchu / बन्यांगचू

Answer: (b) Chhamb / छंभ


3385. Which Raja of Rampur Bushahr opposed the British rule during the First War of Independence? / प्रथम स्वतंत्रता संग्राम के दौरान रामपुर बुशहर के किस राजा ने ब्रिटिश शासन का विरोध किया था?

(a) Raja Samsher Singh / राजा शमशेर सिंह

(b) Raja Padam Singh / राजा पदम सिंह

(c) Raja Kalyan Singh / राजा कल्याण सिंह

(d) Raja Rudar Singh / राजा रुद्र सिंह

Answer: (a) Raja Samsher Singh / राजा शमशेर सिंह


3386. Hem Kunj is the official summer residence of the Governor of? / हेम कुंज किस राज्य के राज्यपाल का आधिकारिक ग्रीष्मकालीन निवास है?

(a) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

(b) Uttarakhand / उत्तराखंड

(c) Punjab / पंजाब

(d) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

Answer: (c) Punjab / पंजाब


3387. ‘Treaty of Sagauli’ was signed in 1815 A.D. between? / ‘सगौली की संधि‘ 1815 . में किनके बीच हस्ताक्षरित हुई थी?

(a) Gurkhas and Raja of Bushehr / गोरखाओं और बुशहर के राजा के बीच

(b) British and Maharaja Ranjit Singh / अंग्रेजों और महाराजा रणजीत सिंह के बीच

(c) Maharaja Ranjit Singh and Raja Sansar Chand / महाराजा रणजीत सिंह और राजा संसार चंद के बीच

(d) Gurkhas and British / गोरखाओं और अंग्रेजों के बीच

Answer: (d) Gurkhas and British / गोरखाओं और अंग्रेजों के बीच


3388. Tharoch was founded in which of the following centuries? / थारोच की स्थापना निम्नलिखित में से किस शताब्दी में हुई थी?

(a) 12th Century / 12वीं शताब्दी

(b) 13th Century / 13वीं शताब्दी

(c) 14th Century / 14वीं शताब्दी

(d) 15th Century / 15वीं शताब्दी

Answer: (d) 15th Century / 15वीं शताब्दी

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.