Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Daily Current Affairs 31 August 2026

Daily Current Affairs 31 August 2026

Facebook
WhatsApp
Telegram

Daily Current Affairs 31 August 2026 (National,International & Himachal Pradesh)

Daily Current Affairs 31 August 2026 In Hindi/English:-Hello Readers,We are here for you to provide the important Daily Current Affairs 31 August 2026, which have unique updates of Latest Current Affairs 2026 events from all newspapers such as Amar Ujala,Punjab Kesari,The Tribune and all Govt websites.Our Daily Current Affairs 31 August 2026 will help you to get more marks in HPPSC, HPRCA,HP Police ,HP Naib Tehsildar,HP Patwari and all Other HP State Govt Exams.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

Monthly Current Affairs :- CLICK HERE

Daily Current Affairs 31 August 2026 Overview:-

Post Name:-Daily Current Affairs 31 August 2026
Date:- 31 August 2026
Total Questions:-15+
CategoryHP CURRENT AFFAIRS
LanguageHindi & English
Join Our Telegram Group:-Click Here
HP Govt Jobs Click Here

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

Current Affairs 31 August 2026 In Hindi/English

Current Affairs MCQ 31 August 2026 :-“परीक्षा में वर्तमान घटनाओं का ज्ञान प्राप्त करने का महत्व अत्यंत उच्च होता है। यह विद्यार्थियों को समझाता है कि उनके अध्ययन क्षेत्र से संबंधित विशेष घटनाएँ व उनके प्रभाव क्या हैं। वर्तमान घटनाओं के ज्ञान से छात्रों की विद्या को एक नई ऊँचाई तक पहुँचाने में सहायक होता है, जिससे उनका प्रश्नोत्तरी और निबंध लेखन में विशेषता आती है। साथ ही, इससे उनकी सामान्य ज्ञान भी बढ़ती है, जो उनकी परीक्षा में सफलता के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण होती है। इसलिए, परीक्षा की तैयारी में वर्तमान घटनाओं का ध्यान रखना अनिवार्य होता है।”

Current Affairs MCQ 31 August 2026:-“The importance of acquiring knowledge of current events is very Important in the examination. It makes students understand what are the special events related to their field of study and their effects. Knowledge of current events helps in taking the knowledge of students to a new height. It helps them in becoming proficient in quiz and essay writing. Also, it increases their general knowledge which is very important for their success in the exam. Therefore, it is essential to keep track of current events while preparing for the exam. It happens.”

📘 HP All Exam Test Series

अपनी HP Exams की तैयारी को और बेहतर बनाइए।
ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में उपलब्ध।

👉 अभी जॉइन करें


Today Current Affairs 31 August 2026-National + International

1. हाल ही में राष्ट्रीय खेल दिवस कब मनाया गया है? / When was National Sports Day recently observed?

(a) 27 अगस्त / 27 August
(b) 29 अगस्त / 29 August
(c) 28 अगस्त / 28 August
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (b) 29 अगस्त / 29 August

2. हाल ही में रक्षा बंधन के त्योहार पर किस राज्य में वृक्ष रक्षा दिवस मनाया गया है? / In which state was Tree Protection Day recently observed on the occasion of Raksha Bandhan?

(a) केरल / Kerala
(b) हरियाणा / Haryana
(c) बिहार / Bihar
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) बिहार / Bihar

3. हाल ही में सुरू महोत्सव कहाँ मनाया गया है? / Where was the Suru Summer Festival recently celebrated?

(a) गोवा / Goa
(b) लद्दाख / Ladakh
(c) सिक्किम / Sikkim
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (b) लद्दाख / Ladakh

4. हाल ही में किस पूर्वोत्तर राज्य की विधानसभा ने देशभक्ति गीतरो मिन रेल सक आंग चेको सर्वसम्मति से आधिकारिक राज्य गीत के रूप में अपनाया है? / Which northeastern state’s Legislative Assembly recently unanimously adopted the patriotic song ‘Ro Min Rel Sak Ang Che’ as its official state song?

(a) असम / Assam
(b) मणिपुर / Manipur
(c) मिजोरम / Mizoram
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) मिजोरम / Mizoram

5. हाल ही में भारत संयुक्त रक्षा समिति की पहली बैठक कहाँ आयोजित की गयी है? / Where was the first meeting of the India Joint Defence Committee recently held?

(a) दुबई / Dubai
(b) मुंबई / Mumbai
(c) अबू धाबी / Abu Dhabi
(d) नई दिल्ली / New Delhi

Answer: (d) नई दिल्ली / New Delhi

6. हाल ही में किस राज्य सरकार ने पूर्व अग्निवीरों के लिएअग्निवीर रोजगार सेलका गठन किया है? / Which state government recently constituted an ‘Agniveer Employment Cell’ for former Agniveers?

(a) हरियाणा / Haryana
(b) उत्तराखंड / Uttarakhand
(c) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (b) उत्तराखंड / Uttarakhand

7. हाल ही में जम्मूकश्मीर पुलिस के नए अतिरिक्त पुलिस महानिदेशक (ADGP) / खुफिया प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? / Who has recently been appointed as the new Additional Director General of Police (ADGP) / Intelligence Chief of Jammu & Kashmir Police?

(a) नागेश सिंह / Nagesh Singh
(b) अजय . कुमार / Ajay A. Kumar
(c) एम. के. सिन्हा / M. K. Sinha
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) एम. के. सिन्हा / M. K. Sinha

8. हाल ही में किस राज्य की कैबिनेट ने लोकमाता अहिल्याबाई मातृशक्ति योजना को मंजूरी दी है? / Which state cabinet recently approved the Lokmata Ahilyabai Matrushakti Yojana?

(a) बिहार / Bihar
(b) मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh
(c) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh

9. हाल ही में किस देश के राजा हेराल्ड पंचम का 89 वर्ष की आयु में निधन हुआ है? / King Harald V of which country recently passed away at the age of 89?

(a) स्वीडन / Sweden
(b) नॉर्वे / Norway
(c) वेनेजुएला / Venezuela
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (b) नॉर्वे / Norway

10. हाल ही में महात्मा स्मृति स्मारक का उद्घाटन कहाँ किया गया है? / Where was the Mahatma Smriti Memorial recently inaugurated?

(a) पुणे / Pune
(b) कोच्चि / Kochi
(c) गोवा / Goa
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) गोवा / Goa

11. हाल ही में 14वें दक्षिण एशियाई खेलों का आयोजन किस देश में किया जाएगा? / Which country will host the 14th South Asian Games?

(a) श्रीलंका / Sri Lanka
(b) बांग्लादेश / Bangladesh
(c) पाकिस्तान / Pakistan
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) पाकिस्तान / Pakistan

12. हाल ही में किसने प्रतिष्ठित ग्रैंड चेस टूर (Grand Chess Tour) का खिताब जीता है? / Who recently won the prestigious Grand Chess Tour title?

(a) हर्षवर्धन जीबी / Harshvardhan G.B.
(b) आर. प्रज्ञानानंद / R. Praggnanandhaa
(c) फैबियानो कारुआना / Fabiano Caruana
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (b) आर. प्रज्ञानानंद / R. Praggnanandhaa

13. हाल ही में SC/ST छात्रों की विदेश में पढ़ाई के लिएविदेश छात्रवृत्ति स्कॉलरशिप योजनाकिस राज्य सरकार ने शुरू की है? / Which state government recently launched the ‘Foreign Scholarship Scheme’ for SC/ST students to study abroad?

(a) केरल / Kerala
(b) बिहार / Bihar
(c) ओडिशा / Odisha
(d) इनमें से कोई नहीं / None of the above

Answer: (c) ओडिशा / Odisha

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.