Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-5( HPSSC Steno Typist Post Code:-995 Exam 2022)

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-5( HPSSC Steno Typist Post Code:-995 Exam 2022)

Facebook
WhatsApp
Telegram

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-5( HPSSC Steno Typist Post Code:-995 Exam 2022)

Practice HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-5 based on the HPSSC Steno Typist Post Code:-995 Exam 2022. This set includes authentic previous year questions with answers to help you prepare for HPPSC, HPSSC, HPRCA, HP Police, Patwari, JOA IT, and other Himachal Pradesh government exams. Solve these important MCQs to improve your accuracy, speed, and understanding of frequently asked HP GK topics.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-5( HPSSC Steno Typist Post Code:-995 Exam 2022)

1. In ancient times, the Shiwalik mountain was known as

प्राचीन काल में शिवालिक पर्वतमाला किस नाम से जानी जाती थी?

(A) Mainak Parvat / मैनाक पर्वत

(B) Dhauladhar / धौलाधार

(C) Pir Panjal / पीर पंजाल

(D) Zaskar / जांस्कर

Right Answer: (A) Mainak Parvat / मैनाक पर्वत


2. Andra Hydroelectric Project is constructed on which river?

आंद्रा जलविद्युत परियोजना किस नदी पर स्थित है?

(A) Yamuna / यमुना

(B) Chenab / चिनाब

(C) Ravi / रावी

(D) Beas / ब्यास

(Note: The project is built on the Andhra Khad, which is a major tributary of the Pabbar/Yamuna river system in Shimla district).

Right Answer: (A) Yamuna / यमुना


3. Nako Lake is located in which district of H.P.?

नाको झील हिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(A) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति

(B) Kinnaur / किन्नौर

(C) Chamba / चम्बा

(D) Sirmour / सिरमौर

Right Answer: (B) Kinnaur / किन्नौर


4. Central Institute of Plastic Engineering and Technology is located at which place in H.P.?

सेंट्रल इंस्टीट्यूट ऑफ प्लास्टिक इंजीनियरिंग एंड टेक्नोलॉजी हिमाचल प्रदेश में कहाँ स्थित है?

(A) Sujanpur / सुजानपुर

(B) Pragpur / प्रागपुर

(C) Murypur / मुरीपुर

(D) Baddi / बड्डी

Right Answer: (D) Baddi / बड्डी


5. Which is the largest natural lake of Himachal Pradesh?

हिमाचल प्रदेश की सबसे बड़ी प्राकृतिक झील कौनसी है?

(A) Khajjiar Lake / खज्जियार झील

(B) Renuka Lake / रेणुका झील

(C) Rewalsar Lake / रिवालसर झील

(D) Chandratal Lake / चंद्रताल झील

Right Answer: (B) Renuka Lake / रेणुका झील


6. Churdhar Peak is situated in which district?

चूड़धार चोटी किस जिले में स्थित है?

(A) Shimla / शिमला

(B) Solan / सोलन

(C) Sirmaur / सिरमौर

(D) Kullu / कुल्लू

Right Answer: (C) Sirmaur / सिरमौर


7. Which district is known as the Fruit Bowl of Himachal Pradesh?

हिमाचल प्रदेश का कौनसा जिलाफलों का कटोराकहलाता है?

(A) Shimla / शिमला

(B) Kinnaur / किन्नौर

(C) Kullu / कुल्लू

(D) Solan / सोलन

Right Answer: (A) Shimla / शिमला


8. Which is the highest peak of Himachal Pradesh?

हिमाचल प्रदेश की सबसे ऊँची चोटी कौनसी है?

(A) Shilla / शिल्ला

(B) Leo Pargial / लियो पारगियाल

(C) Reo Purgyil / रीओ पुरग्यिल

(D) Hanuman Tibba / हनुमान टिब्बा

Right Answer: (C) Reo Purgyil / रीओ पुरग्यिल


9. The headquarters of Himachal Pradesh State Electricity Board is at

हिमाचल प्रदेश राज्य विद्युत बोर्ड का मुख्यालय कहाँ है?

(A) Shimla / शिमला

(B) Solan / सोलन

(C) Hamirpur / हमीरपुर

(D) Dharamshala / धर्मशाला

Right Answer: (A) Shimla / शिमला


10. Which river is known as the lifeline of Chamba?

चम्बा की जीवनरेखा किस नदी को कहा जाता है?

(A) Ravi / रावी

(B) Beas / ब्यास

(C) Satluj / सतलुज

(D) Chenab / चिनाब

Right Answer: (A) Ravi / रावी


11. Which pass connects Kinnaur with Tibet?

किन्नौर को तिब्बत से जोड़ने वाला दर्रा कौनसा है?

(A) Rohtang / रोहतांग

(B) Shipki La / शिपकी ला

(C) Kunzum / कुंजुम

(D) Baralacha La / बारालाचा ला

Right Answer: (B) Shipki La / शिपकी ला


12. Which festival is known as ‘Festival of Pictures’?

कौनसा त्योहार ‘Festival of Pictures’ के रूप में जाना जाता है?

(A) Chaitraul / चैतरौल

(B) Bishu / बिशु

(C) Losar / लोसर

(D) Sairi / सैरी

Right Answer: (A) Chaitraul / चैतरौल


13. Mulkhila glacier is situated in which valley of H.P.?

मुल्किला हिमनद हिमाचल प्रदेश की किस घाटी में स्थित है?

(A) Kullu Valley / कुल्लू घाटी

(B) Lhunjar Valley / लहुंजर घाटी

(C) Kunzum Valley / कुंजुम घाटी

(D) Bhaga Valley / भागा घाटी

Right Answer: (D) Bhaga Valley / भागा घाटी


14. Arki School of paintings flourished in which princely state?

अरकी चित्रकला शैली किस रियासत में विकसित हुई?

(A) Bhagat / भागल (Baghal)

(B) Bushahr / बुशहर

(C) Sirmour / सिरमौर

(D) Kehlur / कहलूर

Right Answer: (A) Bhagat / भागल (Baghal)


15. Where was Indo–Pak Shimla Agreement (1972) concluded?

भारतपाक शिमला समझौता (1972) कहाँ संपन्न हुआ?

(A) Kufri / कुफरी

(B) Mashobra / मशोबरा

(C) Barnes Court / बार्न्स कोर्ट

(D) Naldehra / नलदेहरा

Right Answer: (C) Barnes Court / बार्न्स कोर्ट (Presently Himachal Raj Bhavan)


16. Which was the oldest princely state of H.P.?

हिमाचल प्रदेश की सबसे प्राचीन रियासत कौनसी थी?

(A) Bhagat / भागल

(B) Sirmour / सिरमौर

(C) Suket / सुकेत

(D) Trigarta / त्रिगर्त

Right Answer: (D) Trigarta / त्रिगर्त


17. Hahulidhar is located in which district of H.P.?

हाहुलीधार हिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(A) Bilaspur / बिलासपुर

(B) Hamirpur / हमीरपुर

(C) Chamba / चम्बा

(D) Una / ऊना

Right Answer: (C) Chamba / चम्बा


18. The word ‘Begar’ is a

बेगारशब्द है

(A) Hindi word / हिंदी शब्द

(B) Sanskrit word / संस्कृत शब्द

(C) Persian word / फारसी शब्द

(D) Arabic word / अरबी शब्द

Right Answer: (C) Persian word / फारसी शब्द


19. In which year ‘Kunihar Praja Mandal” was established?

कुनिहार प्रजा मंडल की स्थापना किस वर्ष हुई थी?

(A) 1939

(B) 1943

(C) 1945

(D) 1947

Right Answer: (A) 1939

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.