Latest Updates : New HP Govt Jobs 2026 Notifications New 2026 HP Exam Test Series Available

Join Our Student Community

Get instant exam alerts, app launch updates, important announcements, and guidance directly on your phone.

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-6( HPSSC Computer Programmer Post Code:-966 Exam 2022)

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-6( HPSSC Computer Programmer Post Code:-966 Exam 2022)

Facebook
WhatsApp
Telegram

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-6( HPSSC Computer Programmer Post Code:-966 Exam 2022)

Practice HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-6 based on the HPSSC Computer Programmer Post Code:-966 Exam 2022. This set includes authentic previous year questions with answers to help you prepare for HPPSC, HPSSC, HPRCA, HP Police, Patwari, JOA IT, and other Himachal Pradesh government exams. Solve these important MCQs to improve your accuracy, speed, and understanding of frequently asked HP GK topics.

Advertisement
Download Himexam.com Android App
Download Himexam.com Android App

HP GK MCQ Asked In Previous Paper Set-6( HPSSC Computer Programmer Post Code:-966 Exam 2022)

1. Chandrakhani Pass is located in which district of Himachal Pradesh?

चंद्रखानी दर्रा हिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(A) Kullu / कुल्लू

(B) Kinnaur / किन्नौर

(C) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति

(D) Chamba / चंबा

  • Correct Answer: (A) Kullu / कुल्लू


2. Surajtal Lake is located in which district of Himachal Pradesh?

सूरजताल झील हिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(A) Sirmaur / सिरमौर

(B) Solan / सोलन

(C) Una / ऊना

(D) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति

  • Correct Answer: (D) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति


3. Suketi Fossil Park is located in which district of Himachal Pradesh?

सुकेती जीवाश्म उद्यान हिमाचल प्रदेश के किस जिले में स्थित है?

(A) Bilaspur / बिलासपुर

(B) Hamirpur / हमीरपुर

(C) Mandi / मंडी

(D) Sirmaur / सिरमौर

  • Correct Answer: (D) Sirmaur / सिरमौर


4. Halda Festival is celebrated in which district of Himachal Pradesh?

हल्दा उत्सव हिमाचल प्रदेश के किस जिले में मनाया जाता है?

(A) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति

(B) Kangra / कांगड़ा

(C) Shimla / शिमला

(D) Kinnaur / किन्नौर

  • Correct Answer: (A) Lahaul-Spiti / लाहौलस्पीति


5. Which of the following streams is a tributary of the Satluj River?

निम्न में से कौनसी धारा सतलुज नदी की सहायक नदी है?

(A) Nogli / नोगली

(B) Bata / बाटा

(C) Asan / आसन

(D) Harla / हरला

  • Correct Answer: (A) Nogli / नोगली


6. Which mountain pass joins Chamba and Jammu?

कौनसा पर्वतीय दर्रा चंबा और जम्मू को जोड़ता है?

(A) Basodan / बसोदान

(B) Padri / पदरी

(C) Dulchi / दुलची

(D) Drati / द्राती

  • Correct Answer: (B) Padri / पदरी



7. When did Prem Pracharini Sabha of Dhami princely state convert itself into Prajamandal?

धामी रियासत की प्रेम प्रचारिणी सभा ने स्वयं को प्रजामंडल में कब परिवर्तित किया?

(A) 1939

(B) 1941

(C) 1943

(D) 1945

  • Correct Answer: (A) 1939


8. Who succeeded to the throne of Kangra princely state when Raja Hari Chand was presumed dead but was actually alive?

राजा हरि चंद को मृत मान लेने पर कांगड़ा रियासत का राजा किसे बनाया गया था?

(A) Megh Chand / मेघ चंद

(B) Karam Chand / करम चंद

(C) Suvira Chand / सुवीर चंद

(D) Dharam Chand / धर्म चंद

  • Correct Answer: (B) Karam Chand / करम चंद


9. To tap the curative potential of hot water springs, HPTDC has built Turkish type baths near which hot water spring of Himachal Pradesh?

हिमाचल प्रदेश के किस गर्म पानी के स्रोत के निकट HPTDC ने तुर्की शैली के स्नानागार बनाए हैं?

(A) Khirganga / खीरगंगा

(B) Manikaran / मणिकरण

(C) Vashisht / वशिष्ठ

(D) Jeori / जियोरी

  • Correct Answer: (C) Vashisht / वशिष्ठ


10. Which reservoir of Himachal Pradesh has the distinction of having the highest per hectare fish production in the country?

हिमाचल प्रदेश का कौनसा जलाशय देश में प्रति हेक्टेयर सर्वाधिक मत्स्य उत्पादन के लिए प्रसिद्ध है?

(A) Chamera / चमेरा

(B) Ranjit Sagar Dam / रंजीत सागर बांध

(C) Pong Dam / पोंग बांध

(D) Govind Sagar / गोविंद सागर

  • Correct Answer: (D) Govind Sagar / गोविंद सागर


11. According to Census 2010–11, what percent of the total land holdings belonged to marginal and small farmers?

जनगणना 2010–11 के अनुसार कुल भूमि जोतों का कितना प्रतिशत सीमांत एवं लघु किसानों के पास था?

(A) 87.95%

(B) 78.15%

(C) 82.35%

(D) 74.45%

  • Correct Answer: (A) 87.95%


12. What was the number of total double-member constituencies during elections to the 41-member H.P. Territorial Council in 1956?

1956 में 41-सदस्यीय हिमाचल प्रदेश प्रादेशिक परिषद के चुनाव के दौरान द्वसदस्यीय निर्वाचन क्षेत्रों की संख्या कितनी थी?

(A) 11

(B) 14

(C) 17

(D) 21

  • Correct Answer: (A) 11


13. Minjar seasonal fair in Himachal Pradesh is celebrated for:

हिमाचल प्रदेश का मिंजर मेला किस अवसर पर मनाया जाता है?

(A) Flowering of Apple / सेब के पुष्पन

(B) Flowering of Maize / मक्का के पुष्पन

(C) Flowering of Wheat / गेहूँ के पुष्पन

(D) Flowering of Apricot / खुबानी के पुष्पन

  • Correct Answer: (B) Flowering of Maize / मक्का के पुष्पन


14. ‘Chini’ was a favourite resort of which Governor General?

चीनीकिस गवर्नर जनरल का पसंदीदा रिसॉर्ट था?

(A) Lord Canning / लॉर्ड कैनिंग

(B) Lord Ripon / लॉर्ड रिपन

(C) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी

(D) Lord Lawrence / लॉर्ड लॉरेंस

  • Correct Answer: (C) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी


15. Which temple is not built in Pagoda style?

निम्न में से कौनसा मंदिर पैगोडा शैली में निर्मित नहीं है?

(A) Jwalamukhi / ज्वालामुखी

(B) Hidimba / हिडिम्बा

(C) Sungra Maheshwar (Kinnaur) / सुंगरा महेश्वर (किन्नौर)

(D) Tripura Sundari (Naggar, Kullu) / त्रिपुरा सुंदरी (नग्गर, कुल्लू)

  • Correct Answer: (A) Jwalamukhi / ज्वालामुखी (Jwalamukhi is built in Domed / Shikhara style)

हमारे बारे में – Himexam.com

Himexam.com हिमाचल प्रदेश व अखिल भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक विश्वसनीय पोर्टल है। यहाँ आपको नवीनतम HP Govt Jobs, All India Jobs, HP GK, करेंट अफेयर्स, वन लाइनर प्रश्न, जिलेवार GK और पिछले वर्षों के प्रश्न पत्र की जानकारी एक ही जगह मिलती है। हमारी कोशिश है कि हर अभ्यर्थी को सही और समय पर अध्ययन सामग्री मिले।

🌐 सोशल मीडिया पर हमसे जुड़ें

1000 HP GK MCQ QUESTION
Sorry this site disable right click
Sorry this site disable selection
Sorry this site is not allow cut.
Sorry this site is not allow copy.
Sorry this site is not allow paste.
Sorry this site is not allow to inspect element.
Sorry this site is not allow to view source.